Bi se morala tudi Ljubljana prilagoditi ‘zombijem s pametnimi telefoni’?

Uporaba pametnih naprav med premikanjem po prometnih mestnih ulicah je lahko nevarna. Nekatera mesta so se tveganemu pojavu že prilagodila. Bi se morala tudi Ljubljana?

Po svetu se je prijel izraz “smombies”, ki je sestavljen iz besedne zveze ‘smartphone zombies’ ali po slovensko zombiji s pametnimi telefoni.

Uporaba telefona ni nevarna le med vožnjo

Gre za osebe, ki tudi v stanju premikanja po javnih površinah ne morejo ločiti pogleda od svojih prenosnih naprav. Posledično so lahko precej nedojemljivi za dogajanje v njihovi okolici. Posebej neprijetno pa je kadar se ‘smombiji’ pojavijo v javnem prometu, kjer lahko z odsotnostjo spremljanja okolice ogrožajo sebe in tudi druge udeležence v javnem prometu.

Po svetu so k reševanju problematike pristopili na različne načine.

K reševanju problematike so po svetu pristopili po dveh principih. Na eni strani s prilagoditvijo mestne opreme, ki tudi aktivnim uporabnikom pametnih naprav omogočajo varno gibanje po javnih površinah, in na drugi strani s sankcijami.

V Nemčiji je na plodna tla naletela pobuda za kazensko sankcioniranje. Gre za finančno kaznovanje pešcev, ki pri gibanju po cestišču oziroma ob prečkanju ceste ne umaknejo pogleda od svoje pametne naprave. Simbolična kazen je nekaj evrov in se v praksi zelo redko izvršuje.

Raziskave kažejo, da pri ‘smartphone zombijih’ obstaja približno šestkrat večja verjetnost za nastanek prometne nesreče. Ob uporabi pametnega telefona namreč zmožnost spremljanja dogajanja v okolici upade za 70 odstotkov.

Če se pojava ne da odpraviti, se je treba prilagoditi

Nekatera mesta so k reševanju problematike pristopila nekoliko bolj kreativno. Soočanje s pojavom ponekod že vpliva na načrtovanje javne infrastrukture.

Photo: Rob Pegoraro

Pas za uporabnike pametnih telefonov

Na podoben način kot so označene kolesarske steze, so nekatera mesta na pločnikih in v conah brez prometa vzpostavile poseben pas za uporabnike pametnih telefonov. Prvi tak pas je nastal leta 2014 v Washingtonu.

Photo: Hig Traffic Systems

V tla vgrajene semaforske luči

Semaforje je ob gledanju v ekran telefona zlahka spregledati. Ob predpostavki, da gledanje v telefon pomeni imeti usmerjen pogled proti tlom, se je pojavila zanimiva rešitev. Dodatne semaforske luči, ki so vgrajene v tla pločnika ob prehodih za pešce.

Photo: Victorian Government’s Transport Accident Commission

Opozorila prometna signalizacija

Včasih zaleže opozorilo, včasih tudi spodbuda. Nekatera mesta, denimo Seoul in Stockholm, so ob nevarnejših odsekih in pri prehodih za pešce postavila nove opozorilne znake. V oblikah, ki pomenijo nevarnost, so prikazane figurice s pogledom usmerjenim v telefon. Namen je opozoriti, da je gledanje v telefon na tej površini nevarno. A vprašanje je, če ‘smombiji’ te znake opazijo.

Sodite med tiste, ki se težko ločijo od svojih pametnih naprav, ali med tiste, ki se težko izognejo kakšnemu ‘smartphone zombiju’?

Kakšne so vaše izkušnje?

Ste že kdaj naleteli na ‘smartphone zombije’? Kako pogosto jih srečate? Menite, da bi se morali tudi v Ljubljani soočiti s tem pojavom?

spot_imgspot_img

Naroči se na novice

Preberite tudi

Skrita urbana umetnost pod Celovško cesto

Podhod pod Celovško cesto pri Kinu Šiška je ena...

4 ideje, kako se izogniti mestnemu hrupu

Pri življenju v mestu postaja zvočno okolje vse bolj...

20 idej za bolj zeleno delovno okolje

Vse več ljudi si prizadeva prispevati svoj delček k...

Ljubljana Times Instagram: top 10 fotografij meseca maja

Na Instagram profilu Ljubljana Times lahko spremljate fotografije Ljubljane. Oglejte...

5 Plečnikovih del, ki jih morate bolje spoznati

Vsi smo se že sprehodili čez Tromostovje, posedali na...
spot_imgspot_img