Pred nami je 59. Jazz festival Ljubljana. Letošnji program še posebej odraža bogastvo slovenske glasbene scene, ob tem pa ponuja vznemirljiv izbor mednarodnih umetnikov.

Festival je ogledalo značilnosti časa in trenutka, v katerem živimo, pa tudi raznovrstnosti domačega godbenega prizorišča v vseh njegovih odtenkih, tako generacijsko kot po načinu glasbenega izražanja. Program letošnjega jazz festivala Ljubljana se suče v središču slovenske glasbene scene in niza vznemirljiv izbor mednarodnih umetnikov.

»Želiva, da bi vsi delovali v smeri, da bosta tako letošnja kot jubilejna izvedba festivala prihodnje leto najlepši praznik glasbe za domačo in mednarodno glasbeno skupnost ter številne obiskovalce.

Prvi veliki korak v tej smeri je letošnja ponudba desetih brezplačnih koncertov v Parku Cankarjevega doma. Poudarek je na predstavitvah domačih zasedb in slovenskih glasbenikov kot vodij ali delov mednarodnih zasedb. Poleg tega bo Park prostor še za novi Oder pri starem drevesu, kjer bo z godbenimi vložki posegala mlada, nadobudna generacija glasbenikov, ki v svojem ustvarjanju razmišljajo kreativno.«

Bogdan Benigar in Edin Zubčević
programska vodja 59. Jazz festivala Ljubljana

Rok Zalokar Port Songs Dizzy live photo | ljubljanajazz.si

Del dogajanje se seli na prosto

V duhu poletja in sproščenosti, s katerima se jazz glasba nadvse dobro ujema, se del koncertov in spremljevalno dogajanje iz dvoran Cankarjevega doma selita na prosto, v park ob Prešernovi cesti (Park Sveta Evrope), pod krošnje častitljivih dreves. Vstop na te koncerte bo prost, v parku pa boste lahko brskali tudi po Cankarjevi knjižnici in v senci prebirali knjige, se osvežili s ponudbo bara Idealist, v soboto, 30. junija, pa se okrepčali z jazz brunchem (malico) bistroja Bazilika, se družili na Jazz bazarju in se sprehodili po mestu ustvarjalcev, imenovanem ARTish.

»Prenovljeni koncept festivala je lahko uspešen samo s podporo občinstva. Od samega začetka oblikovanja letošnjega programa sva imela v mislih vaše zadovoljstvo in sloves programsko najbolj drznega festivala v Evropi*. Meniva, da se drznost ne izkazuje samo z imeni uveljavljenih izvajalcev, ampak tudi s spodbujanjem domače ustvarjalnosti, ki lahko zaživi najbolje, kot je mogoče, samo z vašo podporo.«

Bogdan Benigar in Edin Zubčević
programska vodja 59. Jazz festivala Ljubljana

*Jazz festival Ljubljana je prejemnik nagrade Europe Jazz Network 2018 za najbolj drzen program

Če bo ponagajalo vreme, boste vse to lahko doživljali in počeli pod streho Cankarjevega doma, v Veliki sprejemni dvorani. Osrednji festivalski program se bo odvijal v Gallusovi in Linhartovi dvorani ter Klubu CD, organizatorji pa vabijo tudi k ogledu razstav v Mali galeriji in NLB galeriji Avla.

Program 59. Jazz festivala Ljubljana najdete na uradni spletni strani.